Agenția de rating Moody’s menține ratingul României

Agenția de rating Moody’s a reconfirmat ratingul datoriei guvernamentale a României la Baa3 pentru datoria pe termen lung și P-3 pentru datoria pe termen scurt, menținând perspectiva stabilă, conform unui anunț al Ministerului Finanțelor dat publicității sâmbătă. Moody’s anticipează o creștere economică de 2% pentru România în 2023, urmând să crească la 3,2% în 2024 și 3,5% în 2025. Creșterea este susținută de nivelurile ridicate de investiții străine directe și fondurile alocate de Uniunea Europeană.

Ministerul Finanțelor subliniază că această evaluare reflectă măsurile guvernamentale eficiente de combatere a efectelor socio-economice ale crizelor recente și asigurarea unor finanțe publice sustenabile. Confirmarea ratingului urmează reconfirmărilor similare din partea agențiilor Fitch și S&P mai devreme în acest an, reflectând o tendință pozitivă în evaluarea stabilității economice a României pe scena internațională.

Moody’s apreciază tendința de creștere rapidă a productivității muncii și expectează ca reformele și investițiile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să impulsionzeze potențialul de creștere al economiei. Totodată, agenția avertizează asupra riscului de deteriorare a datoriei publice în condiții de deficite bugetare ridicate și creșterea costurilor de finanțare.

Pentru îmbunătățirea ratingului, Moody’s indică necesitatea reducerii semnificative și durabile a deficitului fiscal și a deficitului de cont curent, precum și consolidarea suplimentară a potențialului de creștere economică și sustenabilității fiscale prin reformele propuse în cadrul PNRR.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat angajamentul guvernului pentru buna guvernare și reformele economice, menționând că este esențială continuarea reformelor și consolidarea fiscal-bugetară pentru a securiza investițiile din fonduri europene și a promova dezvoltarea economică durabilă.