Alegeri în Turcia: al doilea tur de scrutin între Erdogan și Kilicdaroglu

img 4238

Turcia se pregătește pentru un al doilea tur de scrutin fără precedent al alegerilor prezidențiale, în timp ce nici Tayyip Erdogan, nici puternicul său contracandidat Kemal Kiliçdaroglu nu au reușit să atingă pragul de 50% din voturile exprimate.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 8 dimineaţa şi s-au închis la ora 17.00. Potrivit legii electorale din Turcia, anunţarea oricăror rezultate este interzisă până la ora locală 21.00.

Erdogan, în vârstă de 69 de ani, aflat la putere de 20 de ani, a pierdut seara avansul cu care a fost creditat inițial de presa de stat față de rivalul său social-democrat, coborând sub pragul de 50%.

Chiar dacă aceste cifre sunt încă susceptibile de a evolua, pentru al treilea om la aceste alegeri, Sinon Ogan, disidentul partidului naționalist MHP creditat cu aproximativ 5% din voturi, aceste rezultate deschid calea unui al doilea tur pe 28 mai. Aceasta ar fi o premieră pentru Republica Turcă.

Numărarea voturilor a ajuns la 98,4%, iar cifrele principalilor candidați par înghețate

Erdogan 49,3 %

Kilicdaroglu 45,0%

Ogan 5,2%

„Vom avea 15 zile grele în fața noastră în cazul unui al doilea tur”, a avertizat el, refuzând să spună ce candidat va susține.

Aproximativ 61 de milioane de oameni au fost înscriși pe liste, din care aproape 5 milioane de tineri aflați la primul vot. Partidele și candidații s-au străduit să cucerească inimile alegătorilor pentru prima dată, mai ales „Generația Z”, pe tot parcursul campaniei, a scris presa turcă, în timp ce tinerii pot juca un rol cheie în influențarea rezultatului cursei strânse.