Alegeri în Ungaria. Viktor Orban luptă să-și păstreze mandatul de premier

img 1892

Ungurii sunt așteptați duminică să voteze reprezentanții în Parlamentul de la Budapesta. Miza acestui scrutin o reprezintă schimbarea sau menținerea la putere a celui mai longeviv premier european Viktor Orban, campionul iliberalismului, liderul populist care a stârnit nenumărate valuri la Bruxelles și care a făcut notă discordantă față de restul Europei de la declanșarea războiului în Ucraina de către Vladimir Putin.

La alegerile parlamentare de astăzi, Orban, în funcție din 2010, se va confrunta cu cea mai mare provocare a sa de până acum de a rămâne la putere în Ungaria, un front al coaliției unite care speră să convingă pe ultima sută de metri că liderul Fidesz reprezintă un pericol pentru viitor democratic al țării.

Pentru susținătorii săi, premierul Ungariei reprezintă adevăratele valori europene: creștinismul, statul național, guvernarea pentru mase, nu elite. Pentru criticii săi, Viktor Orbán este un populist oportunist care a făcut din Ungaria un paria în Europa și căruia îi pasă doar de propria sa putere.

Alianța opoziției include partide de stânga din Coaliția Democratică, liberalii de la Mișcarea Momentum și formațiunea Jobbik convertită din extrema dreapta în formațiune moderată de centru.