Alertă meteo: vijelii, ninsoare și viscol în cea mai mare parte a țării

Getting your Trinity Audio player ready...

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări de tip cod galben de vânt puternic, valabile pentru sâmbătă și duminică, în cea mai mare parte a României. Meteorologii avertizează că în unele zone montane va ninge și va fi viscol.

Prima atenționare este valabilă de sâmbătă, de la ora 17.00, până duminică, la ora 8.00. În acest interval, se așteaptă intensificări ale vântului, cu viteze de 55-65 km/h și izolat peste 70 km/h, în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și cea mai mare parte a Transilvaniei. În zona montană, vor fi precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1400 de metri vor predomina ninsorile, local însemnate cantitativ (20-30 l/mp), și se va depune un strat de zăpadă mai consistent în Carpații Orientali. La munte, rafalele de vânt vor atinge 60-80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 de metri, vitezele vor depăși 90-100 km/h, cu perioade de viscol și vizibilitate scăzută.

A doua atenționare cod galben va fi în vigoare duminică, între orele 8.00 și 18.00. Se așteaptă intensificări ale vântului în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei, cu viteze de 55-65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona Carpaților Orientali va ninge moderat cantitativ (10-15 l/mp) și va continua să se depună strat de zăpadă. La munte, rafalele de vânt vor atinge 60-80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90-110 km/h, cu perioade de viscol și vizibilitate scăzută.

Aceste condiții meteorologice extreme pot afecta circulația și activitățile în aer liber, iar populația este sfătuită să urmărească actualizările și să ia măsuri de precauție.