Alexander Nanau: Este un tribut cinematografic adus victimelor și supraviețuitorilor

Regizorul filmului ”colectiv”, Alexander Nanau, a declarat pentru G4Media.ro că selectarea filmului la premiile Oscar este ”o victorie a jurnalismului de investigație și a avertizorilor de integritate” și”un tribut cinematografic adus victimelor și supraviețuitorilor” tragediei din seara zilei de 30 octombrie, soldat cu 65 de decese și 185 de răniți.

„Este o victorie a jurnalismului de investigație și a avertizorilor de integritate, a acestor câini de pază ai societății noastre, care dovedesc că se poate cere socoteală autoritătilor corupte și incompetente. Mai mult decât atât, colectiv este un tribut cinematografic adus victimelor și supraviețuitorilor care au avut curajul să ne lase să pătrundem în viata lor privată”, a declarat Nanau pentru G4Media.ro.

Documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar.

Lungmetrajul, cronică a primului an de după tragedia din clubul bucureştean Colectiv, a fost selectat la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional”.

În luna ianuarie, regizorul Alexander Nanau a relatat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru G4Media.ro, cum a ajuns să refuze public decorația președintelui Klaus Iohannis. El susține că ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu (PNL) i-a făcut propunerea într-o seară, la telefon, dar deși a fost refuzat din start de regizor, ministrul i-a comunicat că a înaintat deja propunerea administrației prezidențiale și că va fi sunat de la Cotroceni pentru detalii.