Alexei Navalnîi rămâne în închisoare 30 de zile

Opozantul rus Alexei Navalnîi va rămâne în arest pentru 30 de zile, au anunțat autoritățile ruse, la mai puțin de 24 de ore de la revenirea sa în țară și la cinci luni de la momentul în care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok, relatază CNN.

Liderul opoziției la regimul Putin a venit cu avionul din Germania, duminică, iar imediat cum a pășit pe teritoriu rus a fost reținut de agenți mascați. Pe perioada nopții a fost ținut la o secție de poliție din orașul Khimki, la nord de Moscova.

Navalnîi fusese pus pe lista persoanelor căutate la nivel federal luna trecută pentru nerespectarea termenilor eliberării condiționate într-un caz în care fusese condamnat pentru fraudă, în 2014. Navalnîi spune că această condamnare este inventată și că nu se face vinovat de nicio infracțiune.

Serviciul penitenciar rus a cerut instanțelor să înlocuiască condamnarea sa cu suspendare cu una executorie. Dacă sistemul de justiție rus va aproba această cerere, Navalnîi ar urma să ajungă la închisoare pentru 3 ani și jumătate.

Rusia a fost criticată dur de mai multe guverne din toată lumea pentru arestul lui Navalnîi. Secretarul de stat american Mike Pompeo, șeful diplomației britanice Dominic Raab sau ministrul de Externe german Heiko Maas s-au numărat printre cei care au cerut eliberarea sa imediată.

Luni dimineață, Navalnîi a fost audiat sumar în fața secției de poliției în care fusese dus de la aeroport. Susținătorii săi au calificat situația drept un „circ”. Avocații opozantului rus spun că au primit înștiințarea că va avea loc această procedură cu câteva minute înainte de începerea ei și că nu au avut timp să citească documentele sau să vorbească cu Navalnîi.

Navalnîi a fost apoi escortat în celulă, lăsând impresia că ar urma să fie lăsat să discute cu avocații săi, însă a fost dus direct la audiere.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a spus că singurele persoane care păreau să știe că va avea loc o audiere erau o echipă a unei televiziuni și reporterii unui tabloid pro-Kremlin, fapt ce l-a făcut pe Navalnîi să ceară prezența unor jurnaliști adevărați.

„Unii oameni mă filmau, alții pur și simplu așteptau – asta e ceea ce se numește o audiere deschisă la instanța din Khimki. Spun că evaluează rămânerea mea în arest. Dar de ce are loc această audiere într-o secție de poliție? De ce nu am primit nicio înștiințare? Am văzut multe momente în care și-au bătut joc de justiție până acum, dar bunicul din buncăr este atât de speriat încât s-au decis să arunce la gunoi o mulțime de proceduri”, a spus Navalnîi într-un clip video publicat pe Instagram înainte de audiere.