Amânarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență, adoptată în Parlament

Proiectul de lege care permite chiriașilor să solicite amânarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență a fost votată în Parlament. Ea urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Dacă va intra în vigoare, chiriașii cărora le-au fost afectate veniturile, în contextul pandemiei, vor putea solicita amânarea plății chiriilor.

Proiectul de lege a fost depus de PSD la Senat și a trecut de votul ambelor camere, Camera Deputațiilor fiind decizională. Camera Deputaţilor s-a întrunit, miercuri, în şedinţă, cu participarea efectivă a mai multor deputaţi pentru a dezbate mai multe proiecte de lege. Legea va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintele României.

Potrivit prevederilor stabilite, „locatarii – operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat – a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe”, scrieAgerpres.

Plata chiriilor pentru aceste categorii de locatari va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea locatarilor.