Ambasada SUA în Ucraina „cere evacuarea personalului” pe fondul temerilor de război

Ambasada SUA în Ucraina a cerut evacuarea întregului personal neesențial pe fondul temerilor tot mai mari legate de o invazie rusă iminentă și de sosirea livrărilor de arme promise de președintele Joe Biden, potrivit CNN.

Evacuările din SUA vor începe probabil „încă de săptămâna viitoare”, a spus rețeaua de știri prin cablu din SUA, citând o sursă apropiată guvernului ucrainean. Aceasta marchează „ajutarea Ucrainei să-și întărească apărarea în fața agresiunii în creștere a Rusiei”.

Ambasada de la Kiev a mai spus pe Twitter că primul lot de asistență proaspătă a SUA a sosit în Ucraina, care include arme descrise drept „200.000 de lire de ajutor letal, inclusiv muniție pentru apărătorii din prima linie a Ucrainei”.

Această decizie vine în urma afirmațiilor lui Biden de miercuri, într-un discurs de la Casa Albă, potrivit căruia se aștepta acum ca președintele rus, Vladimir Putin, „să mute” și să invadeze Ucraina, într-un act care ar însemna revenirea la un război la scară largă în Europa continentală.

De asemenea, sâmbătă s-a anunțat că consilierii politici din Rusia, Ucraina, Franța și Germania vor purta discuții în „formatul Normandia” despre estul Ucrainei, la Paris, pe 25 ianuarie. Reuters a atribuit informația unei surse din administrația lui Putin. Mykhailo Podolyak, consilier al negociatorului-șef al Ucrainei, Andriy Yermak, a confirmat că este planificată o întâlnire la Paris, dar a declarat pentru Reuters că a fost stabilită o dată preliminară pentru 26 ianuarie.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a purtat vineri discuții cu diplomați ruși în Elveția, în încercarea de a evita conflictul.

„Nu ne așteptăm să se întâmple vreun progres astăzi”, a spus Blinken după întâlnire. „Dar cred că acum suntem pe o cale mai clară în ceea ce privește înțelegerea preocupărilor celuilalt.”

Miniștrii apărării din Marea Britanie și Rusia se vor întâlni după ce Serghei Șoigu din Rusia a acceptat o invitație din partea britanicului Ben Wallace pentru a discuta despre securitatea reciprocă. Se vor întâlni la Moscova.

„Secretarul de stat a fost clar că va explora toate căile pentru a asigura stabilitatea și soluționarea crizei din Ucraina. Suntem în comunicare cu guvernul rus”, a declarat pentru PA Media o sursă din domeniul apărării din Marea Britanie.

Această întâlnire vine după ce Guvernul britanic a avertizat că Rusia va fi „pedepsită” dacă va continua cu orice „acțiune de destabilizare”. Un purtător de cuvânt guvernamental a spus că dacă Putin ar lansa o ofensivă va exista un „pachet de măsuri radicale” lansat de aliații occidentali împotriva Kremlinului.

Dar Tom Tugendhat, președintele comisiei de afaceri externe, a cerut măsuri anticipate, spunând că Regatul Unit ar trebui să fie gata să sprijine financiar Ucraina, astfel încât să fie pregătită pentru o invazie.