Anca Damian a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Varşovia 2018

Anca Damian a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor, pentru lungmetrajul „Moon Hotel Kabul”, la ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia, anunţă Institutul Cultural Român din capitala Poloniei.

Regizoarea s-a aflat pentru trei zile la Varşovia, la proiecţiile filmului din festival, împreună cu doi dintre actorii peliculei: Florin Piersic Jr. (rolul principal) şi Alexandru Nagy.

„Moon Hotel Kabul” (2017) spune povestea jurnalistului Ivan Semciuc, a cărui viaţă este complet transformată de întâlnirea cu Ioana, o traducătoare cu care are o relaţie trecătoare într-o noapte, într-un hotel din Kabul. Deşi este găsită moartă în acelaşi hotel, la ceva vreme după întoarcerea lui Ivan la Bucureşti, Ioana devine din ce în ce mai prezentă în viaţa jurnalistului.

Cea de-a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia a avut loc în perioada 12 – 21 octombrie. Bucurându-se de o lungă tradiţie – a fost înfiinţat în 1985 – şi de o largă apreciere internaţională, festivalul face parte, începând cu anul 2009, din rândul evenimentelor de film de clasă A şi aduce pe ecranele poloneze cele mai noi tendinţe în cinematografia mondială.

În acest an, festivalul a inclus, printre proiecţiile din concurs, lungmetrajele româneşti „Moon Hotel Kabul”, în regia Ancăi Damian, în competiţia internaţională, şi „Să nu ucizi (Thou shalt no kill)”, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şargă, în competiţia 1-2.

O altă prezenţă românească, în componenţa juriului de scurtmetraje, a fost Andrei Huţuleac, câştigătorul concursului de filme scurte al ediţiei din 2017 a festivalului, cu filmul „Offstage”.

Partener de tradiţie al acestei importante manifestări cinematografice, Institutul Cultural Român de la Varşovia a susţinut prezenţa cineaştilor şi actorilor români la festival.