ANM: Vremea va rămâne capricioasă până vineri

Primăvara din acest an este una capricioasă, însă vremea rece va mai persista până vineri, în timp ce, din punct de vedere agrometeorologic, avem o situaţie mult îmbunătăţită a rezervei de apă din sol în jumătatea sudică şi sud-estică a ţării, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„Avem o primăvară capricioasă, cu o lună martie cu alternanţe de perioade foarte călduroase, urmate de zile mai reci şi umede. La acest moment, din punct de vedere agrometeorologic, stăm mai bine în ceea ce priveşte rezerva de apă din sol, faţă de perioada similară a anului anterior. Până în prezent, avem o cantitate medie, de la 1 septembrie, de 354,1 litri/mp, faţă de 236,1 litri/mp. Cel puţin pentru zonele din jumătatea sudică şi sud-estică a ţării, acolo unde seceta în anul agricol anterior a fost una extremă, situaţia este acum foarte mult îmbunătăţită”, a spus Mateescu.

Din punct de vedere meteorologic, şefa ANM a subliniat că regimul termic va rămâne rece până vineri, iar după acest interval maximele vor ajunge şi la 15 – 16 grade, inclusiv în regiunile extra-carpatice.

„Până vineri, contăm pe o vreme mai rece decât în mod obişnuit, cu valori de temperatură la nivelul maximelor ce nu vor depăşi 8 – 9 grade Celsius. De asemenea, vor fi nopţi şi dimineţi cu valori de temperatură preponderent negative. Din punct de vedere termic, sfârşitul de săptămână aduce temperaturi în creştere de la o zi la alta, cu maxime care pot depăşi 15 – 16 grade Celsius şi în regiunile extra-carpatice”, a subliniat directorul general al ANM.