Arafat: Relaxarea restricţiilor va depinde de rata de vaccinare

Relaxarea restricţiilor începând cu data de 1 iunie va depinde de rata de vaccinare. Astfel, măsuri de relaxare precum deschiderea a cinematografelor, teatrelor sau a sălilor de spectacole, ar putea fi luate după ce se va ajunge la un procent de 30% din populaţia României vaccinată anti-COVID, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU.

„Fără discuţie, dacă ajungem la 30% din populaţie vaccinată cu ambele doze, deja unele măsuri vor fi luate. Aţi văzut că şi în Israel, la 30% populaţie vaccinată, a fost un impact foarte serios pe numărul cazurilor. Când ajungem la cifra de 60% din populaţie vaccinată, şi sperăm să ajungem la acest procent, atunci se pot lua măsuri suplimentare”, a declarat Raed Arafat într-o intervenţie la Digi 24.

Revenirea la normalitate şi măsurile de relaxare vor putea fi luate treptat, în etape, în funcţie de rata vaccinării şi numărul persoanelor imunizate împotriva COVID-19.

„Dacă mergem mai departe şi bine cu vaccinarea – deja sunt peste 5 milioane de doze administrate în ţară – dacă continuăm să administrăm vaccinul şi creşte procentul celor vaccinaţi până la 1 iunie, e clar că se poate începe discuţia despre introducerea unor măsuri de revenire cât mai aproape de normalitate”, a spus Arafat.

Astfel, cu cât creşte procentul şi numărul celor vaccinaţi, cu atât pot fi luate mai multe măsuri de relaxare şi de revenire la normalitate, a spus Arafat.

„Ea (rata de vaccinare) este modalitatea prin care ne asigurăm revenirea la unele activităţi unde oamenii sunt împreună, unde e poate greu să se poarte mască tot timpul”, a declarat şeful DSU.

Măsurile de relaxare ar putea fi luate zonal

De asemenea, secretarul de stat nu a exclus ca măsurile de relaxare să fie luate zonal, în funcţie de rata de vaccinare.

„Nu pot exclude acest lucru. E posibil să se ajungă la astfel de abordare. E o variantă la care toată lumea se gândeşte. Aşa cum restricţiile sunt zonale, inclusiv unele măsuri de relaxare pot fi zonale, de ce nu? Trebuie însă discutat şi luată o decizie finală”, a spus Arafat.

Şeful DSU a precizat că adoptarea unor măsuri de relaxare de la 1 iunie, în funcţie de scăderea cazurilor noi de COVID şi sporirea numărului de persoane vaccinate în România „devine foarte plauzibilă”.

Arafat a dat ca exemplu măsurile de relaxare analizate în prezent de Ministerul Culturii referitoare la posibilitatea deschiderii teatrelor sau cinematografelor.