Armata rusă a deschis focul asupra mercenarilor Wagner

Elicopterele militare ruse au deschis focul sâmbătă după-amiază asupra unui convoi de mercenari rebeli, aflați deja pe drumul spre Moscova într-o înaintare fulgeratoare după capturarea peste noapte a unor orașe.

Președintele Vladimir Putin a jurat să înăbușe revolta armată pe care a comparat-o cu Războiul Civil din Rusia de acum o sută de ani.

Luptători din miliția privată Wagner a lui Yevgeny Prigojin controlau orașul Rostov-pe-Don, un oraș cu peste un milion de locuitori, aproape de granița cu Ucraina, și înaintau rapid spre nord prin vestul Rusiei.

Prigozhin, ale cărui forțe armate private au dus cele mai sângeroase bătălii în Ucraina, chiar în timp ce se certa luni de zile cu comandanții de rang înalt, a spus că a capturat sediul Districtului Militar Sudic al Rusiei din Rostov după ce și-a condus forțele în Rusia dinspre Ucraina.

Un jurnalist Reuters a văzut elicopterele armatei deschizând focul asupra unei coloane înarmate a lui Wagner care înainta dincolo de orașul Voronej, cu transportoare de trupe și cel puțin un tanc pe o platformă. Orașul este la mai mult de jumătatea distanței de 1.100 km dintre Rostov și Moscova.

În Rostov, care servește ca principală bază logistică pentru întreaga forță de invazie a Rusiei, locuitorii se plimbau în jur, filmau cu telefoanele mobile, în timp ce luptătorii Wagner în vehicule blindate și tancuri de luptă își ocupau poziții.

Un tanc era încolțit între clădiri acoperite cu afișe publicitare pentru circ. Altul avea scris cu vopsea roșie „Siberia” pe partea din față, o declarație clară a intenției de a se răspândi pe întinderea Rusiei.

În Moscova, se observa o prezență sporită a forțelor de securitate pe străzi. Piața Roșie era blocată de bariere metalice.

„Ambițiile excesive și interesele au condus la trădare”, a declarat Putin într-un discurs televizat, comparând insurecția în timp de război în străinătate cu revoluția și războiul civil declanșate în timpul Primului Război Mondial în Rusia.