Artiştii Constantin Flondor şi Adrian Ghenie vor primi distincţia «Pentru Merit» în grad de Cavaler

Artiştii Constantin Flondor şi Adrian Ghenie vor primi distincţia «Pentru Merit» în grad de Cavaler, potrivit decretelor semnate joi de preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a semnat joi decretele de decorare a artiştilor Constantin Flondor şi Adrian Ghenie.

În semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru importanta şi prestigioasa carieră pusă în slujba artelor plastice, pentru talentul şi dăruirea prin care a promovat şcoala românească de pictură, Preşedintele României a conferit Ordinul Naţional «Pentru Merit» în grad de Cavaler domnului Constantin Flondor, pictor. De asemenea, în semn de apreciere pentru talentul artistic, pentru rolul important avut la promovarea şcolii româneşti de pictură în lume, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler domnului Adrian Ghenie, pictor”, se arată în textul dat publicităţii de preşedinţie.

Constantin Flondor este pictor. S-a născut în 1936, la Cernăuţi şi trăieşte la Timişoara. S-a numărat printre fondatorii grupării artistice Prolog, în 1985, alături de creatori ca Paul Gherasim, Horia Bernea, Ion Grigorescu, Matei Lăzărescu, Christian Paraschiv, Horea Paştina şi Mihai Sârbulescu. Din 1993 este profesor invitat la Sommermalakademie Beratzhausen Germania, iar din 2002 este profesor consultant Fac.de Artă Universitatea de Vest din Timişoara, pe care a şi condus-o în calitate de decan între 1996 şi 1999.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care şi Centrul „Georges Pompidou”.