Atacuri rusești asupra porturilor ucrainene: descoperirea unui crater de dronă în apropierea malului drept al Brațului Chilia

Getting your Trinity Audio player ready...

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că, în noaptea de miercuri spre joi, atacurile rusești asupra infrastructurii portuare ucrainene au continuat, în special în apropierea graniței dintre Ucraina și România. Echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație situată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru.

În urma detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Starea de prealertă aeriană în zonele afectate a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie.

Echipele MApN, în cooperare cu alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației. Măsuri de securizare a zonei au fost luate și structurile competente au fost notificate pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor.

Ministerul Apărării Naționale a condamnat atacurile executate de Federația Rusă împotriva infrastructurii civile din porturile ucrainene de la Dunăre, considerându-le nejustificate și în contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. MApN a menționat că va continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele afectate.