Atentat de Paște în Sri Lanka. Bilanț agravat: aproape 300 de morți

Bilanţul atentatelor teroriste din Sri Lanka a urcat la 290 de morţi şi 500 de răniţi, a anunţat poliţia locală. Premierul din Sri Lanka a recunoscut că primise informaţii din India referitoare la posibile atacuri teroriste de Paşte, dar că nu s-au luat măsuri pentru prevenirea acestora.

Premierul a recunoscut că Sri Lanka fusese avertizată de serviciile secrete din India că o grupare islamistă plănuieşte să atace biserici chiar în ziua de Paşte. Nici o măsură nu a fost luată, aşa că o anchetă va stabili vinovaţii. 24 de suspecţi au fost arestaţi până acum, dar nu au fost detalii despre ei. În schimb, au fost identificaţi doi dintre atacatorii sinucigaşi: islamişti radicali, unul dintre ei era chiar un iman cunoscut pentru viziunile extremiste. Din informaţiile obţinute până acum de anchetatori de la două dintre hoteluri atacate, agresorii s-au aruncat în aer în restaurant.

Pericolul încă nu a dispărut. Încă o bombă artizanală a fost găsită luni dimineaţă în apropiere de principalul aeroport internaţional din Sri Lanka. Departamentul de Stat al SUA a actualizat sfaturile de călătorie pentru această ţară. Oficialii americani susţin că grupări teroriste continuă să planifice posibile atacuri în zone turistice.

Conform Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, în Sri Lanka erau, la momentul atacurilor, 8 elevi români şi profesorul lor, aflaţi într-un schimb de experienţă, cât şi două familii, în vacanţă. Copiii au fost duşi într-o unitate militară de la marginea capitalei şi vor reveni în ţară pe 26 aprilie.

Restricţiile de circulaţie au fost ridicate în luni dimineaţă, după 24 de ore, dar accesul la reţelele de socializare precum Facebook şi Whatsapp este în continuare restricţionat.