Audiaţi în Senatul american, şefii reţelelor Twitter şi Facebook şi-au apărat imparţialitatea politică

Fondatorii Twitter şi Facebook au fost audiaţi din nou marţi în legătură cu puterea platformelor pe care le conduc asupra dezbaterii politice, de către senatori divizaţi între democraţi, care le-ar dori mai stricte, şi republicani, care se consideră discriminaţi, relatează AFP.

„Se pare că aţi devenit ultimul editor”, a declarat Lindsey Graham, preşedintele republican al Comisiei Juridice, care a organizat această audiere despre „gestionarea alegerilor din 2020” şi despre „cenzura” ale cărei victime se consideră Donald Trump şi aliaţii săi, în ciuda audienţei lor considerabile de pe aceste reţele de socializare.

Graham le reproşează reţelelor în special decizia de a limita distribuirea de articole din cotidianul conservator New York Post, care a susţinut că are probe despre un caz de corupţie în care ar fi fost implicat democratul Joe Biden, cu circa două săptămâni înainte de scrutinul prezidenţial.

„Nu am lăsa niciodată guvernul să reglementeze ce scrie presa, dar permitem unor companii private, devenite de fapt forumuri publice, să reglementeze cuvântul”, a declarat senatorul republican John Cornyn. „Nu mai vreau să vă deleg aceste decizii, la fel cum nu aş vrea să vă las să votaţi în locul meu”, a adăugat el.

Jack Dorsey (Twitter) şi Mark Zuckerberg (Facebook), audiaţi de Senat pentru a doua oară în mai puţin de o lună, au apărat măsurile luate în timpul alegerilor pentru a combate dezinformarea şi încercările de a discredita procesul democratic.

Regulile nou introduse le-au permis să atenţioneze şi să limiteze răspândirea a numeroase mesaje ale lui Donald Trump – urmărit de aproape 89 de milioane de utilizatori pe Twitter -, care refuză să recunoască victoria democratului Joe Biden şi acuză fraude în unele state americane.

Însă „regulile noastre nu sunt bazate pe vreo ideologie”, a subliniat Dorsey. „Credem cu tărie în imparţialitate şi aplicăm echitabil regulile Twitter”, a subliniat el.

Sub numeroase postări de pe Twitter ale liderului de la Casa Albă sunt afişate note de atenţionare precum ‘această afirmaţie despre fraude electorale este contestată’. Senatoarea democrată Dianne Feinstein consideră însă insuficient acest lucru, deoarece postările rămân vizibile.

„Domnule Zuckerberg, de câte ori are dreptul (Steve Bannon) să facă apel la uciderea unor înalţi responsabili ai administraţiei până când Facebook îi suspendă contul?”, a întrebat la rândul său senatorul democrat Richard Blumenthal.

Twitter, Youtube şi Facebook l-au sancţionat recent pe Steve Bannon, un fost consilier al lui Donald Trump, ale cărui pagini promovau încercările republicanilor de a convinge că au existat fraude masive organizate de democraţi la alegerile prezidenţiale din SUA.

El a făcut de asemenea apeluri la uciderea doctorului Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecţioase, şi a directorului FBI, Christopher Wray. Facebook e eliminat paginile care transmiteau afirmaţiile lui Bannon, dar nu şi contul său.

Senatorii republicani şi democraţi au căzut de acord asupra necesităţii de a reforma Section 230 din ‘Communications Decency Act’, care împiedică acţiunile în justiţie în legătură cu conţinutul publicat de terţi pe platforme.

Jack Dorsey şi Mark Zuckerberg au declarat de asemenea că sunt necesare schimbări la această lege care le garantează imunitatea juridică şi le-a permis în mare parte să îşi construiască reţelele gigant.

„Provocările cu care ne confruntăm sunt mai mari decât ale oricărei alte platforme”, a spus şeful Facebook.

„Este vorba de a găsi un echilibru (…) pentru a proteja libertatea de expresie, securitatea publică şi viaţa privată. Prin urmare, consider că am putea beneficia de orientări mai clare din partea aleşilor politici”, a explicat Zuckerberg.

El a reiterat că nu vrea să fie un „arbitru al adevărului”.

Discuţiile despre puterea pe care o are Silicon Valley ar urma să continue şi în lunile următoare.

La 28 octombrie, cei doi directori au fost deja audiaţi, alături de Sundar Pichai, şeful Google şi, implicit, al YouTube, despre Section 230.

Mai mulţi senatori au abordat marţi şi alte chestiuni, cum ar fi acuzaţiile de practici neconcurenţiale, dependenţa publicului de reţele sau reglementarea datelor personale.

Autorităţile federale au în desfăşurare anchete asupra unor eventuale abuzuri de poziţie dominantă.

Puteți viziona aici înregistrarea audierii celor doi șefi ai Teittwr și Facebook: