Austria introduce de luni carantina totală pentru nevaccinați. „Situația e gravă”

Austria introduce carantina pentru persoanele nevaccinate începând de luni, acestora fiindu-le permisă părăsirea locuinției pentru a-și cumpăra mâncare, a merge la farmacie, să facă sport, să se vaccineze sau pentru „satisfacerea nevoilor religiase de bază”. Măsura nu-i vizează pe copiii până la 12 ani. Cei care au vârsta peste pot merge însă la școală unde sunt testați.

Măsura nu se aplică persoanelor nevaccinate care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

„Numărul de noi cazuri este mai mare decât oricând. Situația e gravă. (…) Nu luăm aceste măsuri cu inima ușoară însă, din păcate ele sunt necesare”, a declarat cancelarul Austriei, Alexander Schallenbe, duminică, într-o conferință de presă la Viena.

De asemenea, vor fi făcute controale inopinate pentru a se verifica dacă sunt respectate restricțiile.

Aproape 65% din populația Austriei este vaccinată complet anti-COVID-19.
Guvernul austriac estimeaz, într-o primă fază, că restricțiile vor dura 10 zile, a precizat ministrul Sănătății, Wolfgang Mückstein, făcând apel la oameni să se vaccineze cât mai repede.
Decizia trebuie să fie aprobată de Parlament în această seară, însă aceasta este o simplă formalitate.
Peste 13.000 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate sâmbătă în Austria, țară cu 9,8 milioane de locuitori, acesta fiind cel mai mare număr de îmbolnăviri de la începutul pandemiei până acum. (surde: AFP, ort.at)