Autoritatea de Audit identifică „probleme sistemice” în gestionarea fondurilor europene de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Getting your Trinity Audio player ready...

Autoritatea de Audit a României a realizat o analiză detaliată a modului în care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a gestionat Programul Operațional Competitivitate (POC). Conform unui proiect de raport consultat de G4Media, au fost identificate „probleme sistemice” în administrarea fondurilor europene. Există riscul suspendării Programului Operațional Competitivitate, ceea ce ar putea duce la o cheltuială de aproximativ 200 de milioane de euro din bugetul național.

Două probleme majore au fost subliniate în raport:

  1. Organizarea incorectă a schemei de ajutor pentru IMM-uri: Schema, destinată sprijinirii micilor întreprinderi afectate de pandemie, a fost gestionată în așa fel încât firmele care au beneficiat de sprijin din fonduri europene sunt cele care au avut profituri în timpul pandemiei, contrar regulamentului schemei de sprijin.

  2. Reorganizarea Ministerului: O reorganizare inițiată de fostul ministru Marcel Boloș a dus la crearea unei noi direcții generale, care a duplicat direcția existentă responsabilă de implementarea POC. Aceasta a cauzat o migrație masivă a personalului, lăsând Autoritatea de Management POC fără suficient personal pentru a asigura funcționarea în 2023, anul final de implementare.

Autoritatea de Audit a trimis raportul preliminar către Ministerul Fondurilor și urmează să aibă loc discuții între cele două instituții. După această procedură de reconciliere, Autoritatea de Audit va decide asupra sancțiunilor potențiale.