Avertismentul medicilor de familie. Boala extrem de contagioasă care a devenit „o amenințare pentru România”

Medicii de familie cer autorităților să intensifice măsurile pentru prevenirea și combaterea difteriei, o boală extrem de contagioasă și potențial mortală, după ce în Ucraina, aproape de granița cu România au fost înregistrate noi cazuri în ultimele săptămâni. În România, boala fusese eradicată în 1980.

„Măsurile luate de Ministerul Sănătății până în acest moment sunt bune, necesare, însă trebuie completate. Medicii de familie au primit alerte epidemiologice de la direcțiile județene de sănătate publică și MS a dispus achiziționarea de stocuri de ser vaccinal împotriva difteriei. SNMF solicită oficial lansarea de urgență a unui program național pentru vaccinarea populației adulte expuse

riscului de îmbolnăvire, program care să cuprindă măsuri de susținere/compensare a costurilor pentru vaccin și campanii de informare și conștientizare a populației”, se arată într-un comunicat al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Medicii de familie au început deja să informeze populația și recomandă măsuri de prevenție, se mai arată în comunicat.

Difteria poate fi prevenită prin vaccinare. În România se face imunizare pentru difterie din 1960. Ultimul vaccin din Programul Național de Vaccinare care conține anatoxina difterică se administrează la 14 ani iar perioada de protecție în fața bolii este de 10 ani în medie. În lipsa administrării unui rapel la toți adulții de peste 24 de ani, se creează condițiile apariției unei populații receptive, expuse riscului de îmbolnăvire. Ca o consecință a fenomenului de ”reticență la vaccinare” înregistrat în ultimul deceniu, există un procent important de copii și tineri care au vârsta până în 24 de ani fără schemă completă și protecție optimă pentru că părinții nu au respectat programul național de imunizare”, avertizează medicii de familie.

Difteria este o boală infecțioasă și contagioasă a căilor respiratorii, care se manifestă îndeosebi la copii. Este o boală gravă la care complicațiile pot duce la cazuri mortale.