Avertizarea de caniculă e valabilă și miercuri în nouă județe și în București

Getting your Trinity Audio player ready...

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de caniculă pentru întreaga țară pentru ziua de miercuri, majoritatea regiunilor fiind sub cod galben, în timp ce nouă județe și Capitala se află sub avertizare cod portocaliu.

Conform ANM, valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în toate regiunile, cu temperaturi maxime cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. În plus, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, caracterizând astfel nopțile ca fiind tropicale.

Cod portocaliu pentru nouă județe și București

Județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București se află sub avertizare cod portocaliu. În aceste zone, temperaturile maxime vor oscila între 37 și 39 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile minime nocturne nu vor scădea sub 20 de grade Celsius.

Autoritățile sfătuiesc populația să ia măsuri de precauție pentru a face față valului de căldură:
– Evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 și 18:00.
– Consumul adecvat de lichide pentru a preveni deshidratarea.
– Evitarea efortului fizic intens în orele de vârf ale zilei.
– Utilizarea hainelor lejere și deschise la culoare.
– Păstrarea locuințelor răcoroase și bine ventilate.

Meteorologii avertizează că valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare, menținând un nivel ridicat de disconfort termic și temperaturi nocturne ridicate. Autoritățile și specialiștii în sănătate publică continuă să monitorizeze situația și să emită recomandări pentru protecția populației.