Avionul trimis de Forțele Aeriene a evacuat un singur român din Kabul

Avionul trimis de Forțele Aeriene Române a evacuat un singur cetățean român din Kabul din cauză că alți români de acolo nu au putut ajunge pe aeroport, potrivit Celulei de criză interinstituționale pentru evacuarea cetățenilor români aflați în Afganistan. Potrivit unor surse HotNews.ro, aceeași problemă o au mai multe țări care vor să-și aducă oamenii acasă.

Sursele citate au afirmat că este o situație generalizată, mulți cetățeni europeni din diferite zone din capitala afgană nu pot ajunge pe aeroport, iar unele avioane trimise de state UE (precum Olanda) s-au întors goale pentru că cetățenii lor nu erau pe aeroport.

Florin Cîțu: Aeronava a fost la Kabul, a luat o persoană, celelalte 14 nu au ajuns la aeroport. S-a dus în Islamabad și de acolo se va întoarce la Kabul să-i ia și pe cei 14. Încercăm să vedem acum cum îi aducem la aeroport. Avem cereri și de la alte țări pentru a aduce oameni în România.

Un prim zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a desfășurat în bune condiții și a reușit evacuarea, în Pakistan, a unui cetățean român pe această cale, a transmis joi celula de criză.

Aeronava Hercules a aterizat în cursul nopții pe aeroportul internațional din Kabul în condiții de siguranță. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.

La bordul aeronavei a fost preluat, în această etapă, un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat pentru evacuare.