Băncile rusești vor fi separate de sistemul de plăți internaționale SWIFT

Băncile rusești vor fi eliminate din sistemul internațional de plăți SWIFT, a spus șefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Ea a spus că această mișcare îi va „opri să opereze în întreaga lume și va bloca efectiv exporturile și importurile rusești”. Cu toate acestea, von der Leyen nu a spus câte vor fi tăiate, afirmând doar că „un anumit număr” de bănci vor fi afectate. Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că mișcarea a fost convenită în coordonare cu alte țări, inclusiv SUA, Marea Britanie și Canada.

Alte măsuri anunțate sâmbătă seară includ oprirea oligarhilor ruși de a utiliza activele pe piețele financiare ale UE.

Liderii UE au aprobat deja două runde de sancțiuni care vizează sectoarele financiare, energetice și de transport ale Rusiei, întăresc controalele la export, inclusiv semiconductori, și limitează eliberarea vizelor. Pedepsele includ, de asemenea, interdicții de călătorie și înghețarea activelor cercului apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Sâmbătă , președintele Ucrainei, Volodymir Zelenski, a cerut ca Rusia să fie eliminată din SWIFT și să i se permită țării sale să adere rapid la UE.