BBC Cardiff Singer of the World, ediția 2015

BBC revine cu cea mai importantă competiție de operă din lume – BBC Cardiff Singer of the World, ediția 2015.

Concursul va avea loc în capitala galeză și va reuni 20 de cântăreți din întreaga lume. Ei vor putea fi ascultați pe toate mijloacele media, dar, pentru prima dată, și online, pe sonostream.tv, contra unor sume variind de la 4.99 lire sterline la 14.99 lire sterline.

Cei 20 de intepreți vor aborda repertorii variate de operă, dar și lucrări corale, în sala Sfântul David și în cadrul Colegiului Regal Galez de Muzică și Teatru.

Este a 32-a ediție a renumitei competiții, anul acesta avându-l drept Director Artistic, pentru prima dată, pe David Jackson.

În concurs s-au înscris aproximativ 350 de interpreți de operă din peste 50 de țări. Audițiile au avut loc în 8 locații internaționale: Helsinki, Londra, Milano, Toronto, Viena, Zurich, New York și Paris.

Este pentru prima dată când Mongolia și Malta vor fi reprezentate în acest concurs. De asemenea, vor exista doi cântăreți din Belarus, și câte trei din Coreea de Sud și SUA.

Orchestrele ce vor asigura acompaniamentul soliștilor de operă sunt Orchestra Națională din Țara Galilor, dirijată de Thomas Sondergard și Orchestra Națională a Operei din Țara Galilor, condusă de Martyn Brabbins.

Printre laureații edițiilor trecute se numără nume celebre astăzi, în lumea operei: Karita Matilla, Dmitri Hvorostovski, Anja Harteros și Jamie Barton.

Câștigătorul Marelui premiu al concursului va primii pe lângă marele titlu și suma de 15 mii de lire sterline.