Bernardo Bertolucci a anunţat că şi-a anulat participarea la un festival de film din Mexic

Cineastul italian Bernardo Bertolucci, în vârstă de 73 de ani, a anunţat că şi-a anulat participarea la un festival de film din Mexic, întrucât a suportat recent o intervenţie chirurgicală la nivelul inimii.

Renumitul regizor ar fi trebuit să fie prezent la cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Guadalajara, care va debuta vineri, pentru a primi un trofeu pentru întreaga carieră.

Miercuri, Bernardo Bertolucci a anunţat că nu va putea să ajungă în Mexic, deoarece a suportat de curând o intervenţie chirurgicală la nivelul inimii, în timpul căreia medicii italieni i-au montat un stent coronarian.

După un control de rutină la medicul său de familie, cineastul a aflat că are neapărată nevoie de această operaţie. Din cauza perioadei îndelungate de convalescenţă, regizorul italian nu va putea să efectueze nicio călătorie în următoarele câteva săptămâni.

Bernardo Bertolucci a ţinut să îi liniştească pe admiratorii lui, precizând în acelaşi mesaj că operaţia a fost un succes, iar el se simte foarte bine.

Premiul atribuit lui Bernardo Bertolucci de organizatorii Festivalului de la Guadalajara va fi ridicat în numele cineastului italian de actorii Tea Falco şi Jacopo Olmo Antinorii, protagoniştii filmului său „Eu şi tu/ Io e te”, lansat pe marile ecrane în 2012.

Bernardo Bertolucci, născut pe 16 martie 1941, în apropiere de Parma, a realizat aproximativ 15 filme notabile, printre care se numără „Ultimul împărat” (1987), recompensat cu nouă premii Oscar, şi „Micul Buddha” (1993). Cel mai cunoscut film al regizorului este însă „Ultimul tango la Paris” (1972), care prezintă o relaţie scandaloasă, bazată pe sex, între un bărbat în vârstă şi o femeie tânără. Un alt film celebru regizat de Bernardo Bertolucci, „The Dreamers/ Visătorii”, a fost lansat în anul 2003.

Bernardo Bertolucci a primit un Leu de Aur pentru întreaga carieră la ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Veneţia şi a fost recompensat cu o stea pe Hollywood Walk of Fame în anul 2008.

Bernardo Bertolucci a primit şi Palme d’Honneur, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes din 2011, şi premiul pentru întreaga carieră din partea Academiei Europene de Film, pe 1 decembrie 2012, la Valletta, în Malta.