Biden îi solicită lui Putin detensionarea situației de la granița cu Ucraina

Președintele Joe Biden l-a îndemnat joi pe omologul său rus, Vladimir Putin, să ia măsuri pentru a atenua o criză de la granița Rusiei cu Ucraina, avertizând din nou asupra consecințelor economice grave în cazul în care Putin va continua cu o invazie.

Convorbirea telefonică de 50 de minute nu a dat rezultate majore, au declarat ulterior oficialii americani și ruși, dar a stabilit termenii pentru viitoarele discuții diplomatice dintre cele două părți.
Putin a cerut apelul telefonic săptămâna aceasta, iar Biden, care consideră că nimic nu poate înlocui conversațiile directe dintre șefii de stat, a fost dornic să-l răspună solicitării părții ruse. Biden și Putin au vorbit ultima oară pe 7 decembrie, într-o videoconferință care s-a încheiat cu angajamentul de a relua discuțiile diplomatice, dar nu indică faptul că Rusia este pregăitită să detensioneze situația.
Putin a oferit din nou mici indicii despre intențiile sale joi, au declarat oficialii după încheierea apelului. În schimb, cei doi lideri au susținut ceea ce un oficial american a descris ca fiind o discuție „serioasă și de fond”, în timpul căreia Biden a prezentat două căi pentru Putin, în timp ce acesta continuă să adune trupe rusești la granița cu Ucraina: una o cale diplomatică și una concentrată pe descurajare folosind sancțiuni economice, prezență sporită a trupelor americane pe flancul estic al NATO și asistență sporită pentru Ucraina.
Calea aleasă „va depinde de acțiunile Rusiei în perioada următoare”, a spus oficialul, spunând că ar exista „costuri și consecințe grave” dacă Rusia continuă cu agresiunea regională.
Putin a răspuns cu un avertisment îngrozitor, a spus un consilier de la Kremlin. El i-a spus lui Biden că introducerea unei noi runde de sancțiuni împotriva Rusiei ar echivala cu o „greșeală colosală” care ar putea duce la ruperea completă a relațiilor dintre cele două țări.