Bihor: Cel mai rapid pianist din lume, Havasi Balázs, debutează în aer liber la Oradea

Pianistul şi compozitorul ungar Havasi Balázs îşi face debutul în aer liber cu cel mai nou concert simfonic al său, la Oradea, pe 21 august, în Piaţa Unirii, un eveniment dedicat comunităţii maghiare din oraş şi nu numai, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul APTOR, Mihai Jurcă.

„Până acum a cântat doar în săli. Este o informaţie primită de la celebrul pianist. Este o ocazie specială de a vedea cel mai spectaculos show de pian din lume, pentru prima dată în aer liber, în inima oraşului Oradea, într-un decor Art Nouveau unic în România. Propunerea noastră am discutat-o cu el încă de anul trecut, pentru că este unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti din lume şi, evident, are o agendă încărcată. Pe lângă faptul că e unul dintre cei mai buni pianişti din lume, el este şi unul dintre cei mai mari artişti ungari”, a precizat Jurcă.

Concertul Havasi va avea loc pe 21 august, la o zi după sărbătoarea naţională a Ungariei. În data de 21 august este programată şi sosirea la Oradea, în baza unei tradiţii deja de zeci de ani, a unor care alegorice din Debreţin, create şi prezentate în tradiţionalul Festival al florilor.

În perioada următoare evenimentului, la Oradea sunt organizate Zilele culturii maghiare, în perioada 23-25 august, concertul simfonic Havasi având menirea de a oferi persoanelor de toate etniile cel mai spectaculos concert pe care îl are Ungaria în acest moment.

Ideea de a face acest eveniment am discutat-o în cadrul asociaţiei, am făcut un studiu să vedem care sunt cei mai importanţi artişti maghiari, dar, în acelaşi timp, am căutat acte artistice care pot fi interesante şi pentru celelalte comunităţi. De fiecare dată când organizăm evenimente, ne gândim la toate comunităţile. Evident, acesta este dedicat unei anumite comunităţi, dar programul trebuie să fie apreciat şi de celelalte comunităţi, ceea ce nu ne îndoim„, a declarat Mihai Jurcă.

Spectacolul eveniment este organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (APTOR) şi Primăria Oradea.

Potrivit unei prezentări a evenimentului, spectacolul concert Havasi aduce laolaltă, pe aceeaşi scenă, pianul solo, o multitudine de solişti extrem de talentaţi ai genului world music şi tobele rock, într-un program alcătuit din lucrări 100% originale.

„Artiştii poartă publicul într-o călătorie fascinantă prin scene muzicale care se desfăşoară constant. Diferitele ambianţe oferă publicului o experienţă de o intensitate memorabilă, ca o plimbare într-un montagne-russe al emoţiilor, accentuată de cea mai recentă tehnologie în materie de sunet, scenă, lumini şi proiecţii video”, se arată în comunicatul APTOR.

Conform aceluiaşi document, spectacolul concert Havasi este „un divertisment uluitor pentru întreaga familie”, unde copiii, chiar de la trei ani, pot întâlni instrumente clasice într-un spectacol modern care le va face cu adevărat plăcere.

Biletele pentru spectacol se împart în patru categorii, având preţuri începând de la 25 de lei. Biletele au fost puse în vânzare online, pe platforma www.iabilet.ro, în magazinele Flanco şi în reţeaua iabilet.ro.

„Cel mai rapid pianist din lume”, Havasi Balázs, este absolvent al renumitei Academii de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. Cu o profundă cunoaştere a tradiţiei clasice, Havasi caută, de asemenea, să facă instrumentele clasice să fie relevante pentru era modernă într-un mod profund emoţionant, dar distractiv. El şi-a interpretat compoziţiile originale în unele dintre cele mai prestigioase săli de concert din lume, cum ar fi Carnegie Hall din New York sau Opera din Sydney. Este unul dintre rarii compozitori cu carismă de vedetă rock care poate susţine concerte cu casa închisă pe stadioane imense. A interpretat în faţa a 46.000 de persoane, umplând Arena din Budapesta de patru ori într-un singur weekend.