Biserica Ortodoxă Rusă îl atacă pe Papa Francisc

img 2014

Biserica Ortodoxă Rusă l-a atacat miercuri și pe papa Francisc, după ce mai devreme în cursul zilei a criticat și Uniunea Europeană, afirmând că suveranul pontif a folosit „tonul greșit” când l-a îndemnat pe patriarhul Kirill să nu devină „băiatul de altar al lui Putin”, relatează Reuters, citat de Hotnews.

Biserica Ortodoxă a Rusiei a precizat că asemenea comentarii din partea lui Francisc ar dăuna dialogului dintre cele două biserici.

Suveranul pontif a declarat într-un interviu publicat marți de cotidianul italian Corriera della Sera că patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Biserica Ortodoxă Rusă a afirmat miercuri că este regretabil că, la o lună și jumătate după o discuție directă între papa Francisc și Kirill, patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, suveranul pontif a adoptat un asemenea ton.

„Papa Francisc a ales un ton greșit pentru a relata conținutul acestei conversații”, a declarat miercuri Patriarhia Moscovei, fără a menționa explicit sintagma cu „băiatul de altar”.

„Este puțin probabil ca asemenea afirmații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică și cea Ortodoxă, deosebit de necesar în momentul de față”, a subliniat Biserica Ortodoxă Rusă.

Suveranul pontif a relatat în cadrul aceluiași interviu acordat jurnaliștilor italieni că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin dar că nu a primit niciun răspuns la solicitarea sa.