Blue Air suspendă până luni toate zborurile

img 2742

Blue Air anunță că toate zborurile operate de companie din România vor fi până luni, 12 septembrie. Compania și-a motivat decizia spunând că Ministerul Mediului a instituit poprire pe conturile sale pentru neplata unei amenzi, iar compania nu poate plăti furnizorii. Pe Aeroportul Henri Coandă s-a creat haos, fiind sute de oameni ale căror zboruri au fost anulate.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a adus câteva precizări legate de situația Blue Air.

În această situație critică am ajuns „exclusiv din vina PNL și PSD”, a spus președintele USR, adăugând că „statul român a îngropat 300 de milioane de lei în această companie”.

În toamna anului 2020, ministrul Lucian Bode, predecesorul lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor, a inițiat OUG 139/2020 prin care statul, prin EximBank, a dat 300 de milioane de lei companiei Blue Air, bani pe care statul nu-i va mai recupera. 

Cătălin Drulă a dezvăluit că, la momentul respectiv (15 octombrie 2020), ministrul Finanțelor Florin Cîțu și-a luat concediu și nu a semnat hotărârea de guvern (HG 862/2020) privind garanțiile pentru acest împrumut. În locul său a semnat Sebastian Burduja, atunci secretar de stat, actual ministru al Digitalizării.

Președintele USR a spus că statul nu va mai vedea niciodată înapoi acești bani din cauza garanțiilor fără valoare care au fost acceptate pentru acordarea acestui împrumut: „Șase aeronave vechi, care costă toate la un loc aproximativ 10 milioane de lei, și un teren în pădure, la Băneasa, care nu e construibil”, a explicat Cătălin Drulă.