Bob Dylan câștigă Premiul Nobel pentru Literatură

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a rămas surprins.

Cântăreţul Bob Dylan a primit Premiul Nobel pentru Literatură pe 2016, pentru crearea unor noi maniere de expresie poetică în cadrul marii tradiţii a muzicii americane. 

Numele laureatului Nobel pentru literatură din acest an a fost anunţat într-o conferinţă de presă, la Stockholm, de Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze.

Anunțul Academiei Suedeze a suprins. Scriitorul Mircea Cărtărescu într-o postare pe Facebook spune că probabil Dylan nu ar fi avut nevoie de acest Premiu Nobel pentru Literatură, pentru că, deşi l-a tradus în limba româna şi nu contestă faptul că este un poet şi un geniu muzical, crede că Nobel-ul ar fi trebuit să fie acordat unui "scriitor adevărat". Nimeni nu contestă că e un mare poet şi un geniu muzical. Dar mi-e atât de milă de scriitorii adevăraţi, Adonis, Ngugi, DeLillo şi alţi 2-3 care aproape că aveau premiul în buzunar! Cum naiba s-or simţi acum? Şi-mi pare atât de rău pentru marii scriitori care îmbătrânesc la coadă, maeştrii şi favoriţii mei: Pynchon, Lobo Antunes, Amos Oz, John Ashberry, Vila-Matas… Ne-a făcut-o comitetul Nobel de data asta!", scrie Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook.