Bogdan Aurescu, primul român ales judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU

Getting your Trinity Audio player ready...

Fostul ministru de Externe al României, Bogdan Aurescu, a fost ales judecător al Curții Internaționale de Justiție (CIJ) a Organizației Națiunilor Unite (ONU), marcând o premieră pentru România. Acesta este primul român care ocupă această prestigioasă funcție.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a acordat lui Bogdan Aurescu 117 voturi, iar Consiliul de Securitate al ONU i-a oferit 9 voturi. Aurescu a exprimat pe Twitter onoarea de a fi ales în această poziție, subliniind că este un semn de mare apreciere pentru politica externă a României, care pune întotdeauna respectarea strictă a dreptului internațional în centrul său.

Un aspect remarcabil al acestei alegeri este că, pentru prima dată în istoria CIJ, un avocat rus nu a fost ales. Aurescu a mulțumit Ministerului Afacerilor Externe și Misiunii Permanente a României la ONU pentru sprijinul acordat în acest proces.

Președintele României, Klaus Iohannis, și Ministerul Afacerilor Externe au felicitat succesul lui Aurescu, considerându-l o victorie pentru diplomația română și o recunoaștere a profesionalismului și expertizei sale în domeniul dreptului internațional.

Această alegere reprezintă un moment important pentru România pe scena internațională, evidențiind contribuția țării la promovarea dreptului și justiției la nivel mondial.