Bogdan Durlea, șeful Inspectoratului pentru Controlul Transportului Rutier Cluj, ridicat de DNA

Getting your Trinity Audio player ready...

CLUJ-NAPOCA, 4 octombrie – Bogdan Durlea, șeful Inspectoratului pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR) Cluj, a fost ridicat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dimineața zilei de 4 octombrie 2023. Acesta este suspectat de luare de mită și divulgare de date nedestinate publicității.

Conform informațiilor, Durlea fusese anterior concediat de la șefia Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier în 2021 de către fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă. Ulterior, a fost repus în funcție și menținut de miniștrii PSD-PNL, Dan Vîlceanu și Sorin Grindeanu. Una dintre principalele responsabilități ale acestei instituții este sancționarea transportatorilor care circulă pe drumurile naționale cu TIR-uri încărcate peste limita admisă.

DNA a anunțat că în aceeași zi se efectuează percheziții domiciliare în 24 de locații situate în județele Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Bihor și Alba. Două dintre aceste locații sunt sediile unor instituții publice, iar restul sunt domiciliile unor persoane fizice. Aceste acțiuni sunt legate de suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2023, în legătură cu protecția asigurată unor firme de transport.

Conform surselor G4Media, în acest dosar au loc 22 de percheziții, inclusiv la sediul ISCTR din Cluj. De asemenea, se menționează că Durlea ar fi finul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

În ceea ce privește situația financiară a lui Bogdan Durlea, conform ultimei declarații de avere depuse, acesta deține o casă în Borșa, un teren intravilan în Baia Mare, două mașini (un Opel din 2010 și un Audi din 2015) și o motocicletă din 2021. De asemenea, are două credite, unul scadent în 2049 și unul în 2027. În 2022, Durlea a avut un venit de 72.191 lei în calitate de Inspector Șef Teritorial la ISCTR, iar soția sa, comisar ANPC, a avut un venit de 53.694 lei.