Boris Johnson amenință Europa cu blocarea investițiilor dacă UE va impune o „blocadă” a vaccinurilor

Boris Johnson, prim-ministrul Regatului Unit, a amenințat cu blocarea investițiilor în Uniunea Europeană, dacă blocul european va decide impunerea unor „blocade arbitrare” asupra exportului de vaccinuri anti-Covid, în contextul unei decizii luate de Comisia Europeană de a spori controlul asupra exporturilor dinspre bloc spre țări terțe.

„Aș sugera cu blândețe tuturor celor care se gândesc la blocade sau la întreruperea lanțurilor de aprovizionare că este posibil ca firmele și companiile să se uite la astfel de acțiuni și să se gândească de două ori dacă se investească în țări în care se impun aceste măsuri”, a adăugat Johnson, conform The Independent, sugerând că Europa ar putea rămâne fără investiții dacă va decide să blocheze exporturile de vaccin.

„Cred că blocarea vaccinurilor sau a ingredientelor pentru vaccinuri constituie un subiect sensibil”, a spus Johnson, reiterând că vaccinurile sunt rezultatul unei cooperări la nivel internațional.

Comentariile premierului britanic vin în contextul unui conflict dur între UE și UK în ultimele săptămâni din cauza livrărilor de vaccinuri și unor schimburi de declarații din ce în ce mai aprinse între oficialii europeni și cei britanici.

Săptămâna trecută, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a avertizat că blocul european ar putea să blocheze exporturile de vaccin către terți, dacă Europa nu își va primul partea echitabilă din dozele de vaccin necesare pentru imunizare populației celor 27 de țări ale Uniunii