Boris Johnson anunță primele relaxări ale restricțiilor severe din UK

Regatul Unit va începe relaxarea restricțiilor anti-pandemice din 12 aprilie, urmând să fie redeschise magazinele neesențiale, școlile primare, frizeriile și saloanele de înfrumusețare, dar și barurile, conform Agerpres. Guvernul britanic nu s-a pronunțat încă în ce privește reluarea călătoriilor internaționale.

Decizia relaxării graduale a restricțiilor vine în urma unei campanii de vaccinare de succes în cadrul căreia a fost imunizată mai mult de jumătate din populație cu cel puțin o doză de vaccin. Numărul mare de persoane vaccinate dar și restricțiile severe au dus o la o scădere semnificativă a numărului de noi infectări și de decese din cauza Covid-19.

Prim-ministrul Boris Johnson a anunțat relaxarea măsurilor restrictive în cadrul unei conferințe de presă la Downing Street Nr. 10 și a precizat inclusiv că va merge el însuși la o terasă în data de 12 aprilie, când acestea se vor redeschide. În 29 martie, guvernul britanic a eliminat interdicția de ieșire din case pentru deplasări altele decât cele esențiale, fiind vorba de prima măsură de relaxare.

Conform planurilor guvernului de la Londra, reluarea călătoriilor internaționale ar urma să înceapă din 17 mai, însă un anunț oficial în acest sens nu a fost făcut încă. Boris Johnson a precizat, totuși, că „speră” că această măsură de relaxare va putea fi luată la data menționată dar că „situația trebuie privită cu realism” pentru a evita răspândirea în țară a variantelor noi ale virusului.