Brașov: Începe Vibrate Festival – ediţia a III-a

vibrate!festival va depăși anul acesta barierele convenționale și va explora artistic alte genuri muzicale, manifestările sportive, muzică sub formă de terapie, împletiri de genuri, toate acestea sub denumirea de „Pulse”.

Festivalul va avea loc între 9 și 18 iunie, în Brașov, și va „ocupa” artistic o sumă de spații de concert neconvenționale, de la biserică, la bibliotecă sau o arenă de tenis, spații special gândite pentru accesul liber al comunității brașovene la evenimentele culturale și altele.

Un loc extrem de important la ediția a III-a îl ocupă evenimentele cu accent pe latura educațională, masterclass-uri susținute de artiști de renume și foarte buni pedagogi – pianista Diana Ionescu, directorul artistic al festivalului, violonistul Valeriy Sokolov, compozitorul Mark Anthony Turnage, apoi ateliere de tip ”outreach”, dedicate persoanelor cu autism, copiilor de la centrele de plasament și celor ce în mod obișnuit nu au acces la astfel de evenimente, deși ar putea beneficia extrem de mult de pe urma lor.

Între surprizele acestei ediții menționăm participarea unei trupe românești de hip-hop care constituie un adevărat fenomen în peisajul muzical românesc, trupa Subcarpați. De asemenea, una dintre cele mai bune voci ale jazz-ului românesc, cântăreața de jazz Luzia Zan va participa cu un moment muzical special și inovator. Nu în ultimul rând, festivalul va căuta să unească tenisul (!), un sport care se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare la noi, și muzica clasică, căutând și determinând asemănările, impulsurile comune.

Dintre invitații străini – nume deja consacrate ale muzicii clasice – amintim pe pianistul Shai Wosner și violonistul Valeriy Sokolov, ca și pe violoncelistul Pau Codina, artiști recunoscuți în întreaga lume pentru calitatea și intensitatea actului artistic pe care îl desfășoară pentru audiențe din întreaga lume.

Un moment special îl va constitui apariția pe scenă a directorului festivalului, violonistul Vlad Maistorovici, unul dintre cei mai valoroși tineri compozitori români, artist pe care publicul brașovean îl știe deja foarte bine.

Expozițiile din timpul festivalului vor completa partitura, căutând să surprindă pulsul unui oraș în sărbătoare artistică și muzicală: Muzeul George Enescu organizează expoziția Lipatti 100, Centrul Multicultural va fi gazda unei expoziții a artistului plastic George Roș, iar spațiul intim de la Tipografia Tea & Coffe House propune o o expoziție organizată de Depoul de Artă Urbană.

vibrate!festival este organizat de Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu 2009”, în colaborare cu Depoul de Artă Urbană.

Pentru noutăţi, program, bilete și alte surprize urmăriți pagina de internet – www.vibratefestival.ro – şi alăturați-vă comunității vibrate!festival de pe facebook.