Breaking News: Liderii UE oferă Marii Britanii o amânare necondiționată a Brexitului

Liderii UE au ajuns în această noapte la un plan în două părți, menit să evite ca Marea Britanie să părăsească Uniunea fără o înțelegere pe data de 29 martie – relatează CNN.

Potrivit textului final al înțelegerii, liderii UE au convenit să amâne procesul Brexit până pe 22 mai, în cazul în care Theresa May poate obține aprobarea Acordului de retragere în Parlamentul Regatului Unit săptămâna viitoare.

Dacă acordul lui May nu reușește, apartenența Regatului Unit la UE va fi extinsă necondiționat până la data de 12 aprilie, moment în care Consiliul UE „așteaptă ca Marea Britanie să indice o cale de urmat”.

Update:

Iată complet comunicatul final:

1. Consiliul European ia notă de scrisoarea primului ministru Theresa May din 20 martie 2019.

2. Ca răspuns, Consiliul European aprobă instrumentul privind acordul de retragere și declarația comună care completează Declarația politică convenită între Comisia Europeană și guvernul Regatului Unit la 11 martie 2019 la Strasbourg.

3. Consiliul European este de acord cu o prelungire până la 22 mai 2019, cu condiția ca acordul de retragere să fie aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare. În cazul în care acordul de retragere nu este aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare, Consiliul European este de acord cu o prelungire până la 12 aprilie 2019 și se așteaptă ca Regatul Unit să indice o cale înainte de această dată pentru examinare de către Consiliul European.

4. Consiliul European reiterează faptul că nu se poate deschide Acordul de retragere convenit între Uniune și Regatul Unit în noiembrie 2018. Orice angajament, declarație sau alt act unilateral ar trebui să fie compatibil cu litera și cu spiritul retragerii Acord.

5. Consiliul European solicită continuarea lucrărilor privind pregătirea și contingența la toate nivelurile pentru consecințele retragerii Regatului Unit, luând în considerare toate rezultatele posibile.

6. Consiliul European se va ocupa de această problemă. ”