Brexit: un al doilea referendum tot mai posibil

Ministrul Cabinetului Britanic responsabil de Brexit a purtat discuții detaliate cu deputații laburiști care susțin planurile pentru un al doilea referendum – în ciuda unor semne de disperare în interiorul guvernului lui Theresa May despre ce să facă în cazul în care acordul primului-ministru suferă o altă înfrângere zdrobitoare marți, la votul din Camera Comunelor – transmite The Gurdian.

Stephen Barclay, secretarul de la Brexit, a convocat la Downing Street întâlnirea cu cei doi laburiști Peter Kyle și Phil Wilson, în timp ce negocierile cu Bruxelles-ul pentru a rezolva impasul privind frontiera cu Irlanda de Nord s-au împotmolit și miniștrii au început în mod privat să accepte că planul lui May ar putea fi sortit eșecului.

Conform planului Kyle-Wilson, care ar putea primi sprijinul oficial al Secretarului pentru Muncă după votul de marți, dar înainte de ziua Brexit din 29 martie, va fi introdus în parlament un amendament care să permită deputaților să aprobe acordul lui May, dar cu condiția ca acesta să fie apoi supus unui referendum. Cealaltă opțiune pe buletinul de vot ar fi să rămână în UE.

O sursă din Downing Street a spus cădoamna May a rămas „100% opusă unui al doilea referendum” și a insistat că ea și toți miniștrii din cabinet sunt încă hotărâți să convingă destul de mulți deputați Tory și cei 10 membri DUP să se ralieze planului guvernamental.