Bulgaria acuză România de inconsecvență în relația cu Austria pe tema Schengen

Premierul bulgar Nikolai Denkov a evidențiat „o oarecare inconsecvență” a României în relația cu Austria privind extinderea Schengen. Într-un mesaj pe Facebook, Denkov a subliniat că Bulgaria nu va accepta condiții suplimentare impuse de Austria pentru aderarea la spațiul Schengen, dar este deschisă să întărească paza frontierelor. El a remarcat că aderarea doar pentru călătoriile aeriene nu rezolvă problema cozilor lungi la frontierele terestre, care afectează atât afacerile bulgare, cât și pe cele austriece.

Denkov a declarat că Bulgaria urmărește o abordare pragmatică în negocierile pentru aderarea completă la Schengen, evitând litigiile îndelungate la Curtea Europeană de Justiție. El a menționat că astfel de procese ar bloca progresul pentru Schengen pe termen lung.

Premierul român Marcel Ciolacu a amenințat anterior că va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție dacă aceasta continuă să blocheze extinderea Schengen. Totuși, atunci când Austria a indicat o acceptare parțială a României și Bulgariei în Schengen pentru călătoriile aeriene, Ciolacu a răspuns cu entuziasm pe Facebook. Această schimbare de atitudine a fost citată de Denkov ca exemplu de inconsecvență din partea României.

Denkov a concluzionat că Bulgaria rămâne fermă în dorința de a fi admisă complet în spațiul Schengen, subliniind importanța continuării negocierilor și căutării unei soluții pragmatice, care să avantajeze atât Bulgaria, cât și partenerii săi europeni.