Bursele europene se deschid joi în scădere

Acțiunile europene s-au deschis joi în scădere, după pierderile de miercuri din Statele Unite, care au făcut ca Dow Jones Industrial Average să aibă primul declin din 2022.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 1,4% după deschidere. Acțiunile tehnologice au generat pierderile, în scădere cu aproape 3%, pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la viitoarele creșteri ale ratelor dobânzii din SUA. Câștigurile viitoare ale acțiunilor tehnologice sunt văzute a fi mai puțin atractive pentru investitori atunci când randamentele obligațiunilor sunt mai mari – și tind să fie vulnerabile atunci când ratele cresc.

Piețele europene și-au urmat omologii din Asia-Pacific în scădere joi, în urma pierderilor înregistrate în SUA în timpul sesiunii de tranzacționare de miercuri.

Scăderile au venit după minuta minuta Rezervei Federale din SUA din luna decembrie care arăta că oficialii sunt gata să restrângă în mod agresiv politica monetară a băncii centrale din perioada pandemiei de scădere a dobânzii de referință.

Planul Fed de a reduce titlurile de trezorerie și pe cele garantate cu ipoteci pe care le deține vine deoarece își reduce deja achizițiile de obligațiuni și urmează să majoreze ratele dobânzilor.

Indicii majori de pe Wall Street au scăzut brusc după publicarea procesului-verbal, S&P 500 coborând cu 1,94%, până la 4.700,58. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 392,54 puncte, până la 36.407,11, în timp ce Nasdaq Composite, puternic tehnologic, a scăzut cu 3,34%, până la 15.100,17. Contractele futures pe acțiunile din SUA au fost reduse la tranzacționarea peste noapte miercuri.

Datele publicate joi în Europa includ comenzile industriale germane pentru noiembrie și prețurile de producător din zona euro pentru aceeași lună.