×

Călin Georgescu, pus oficial sub acuzare de Parchetul ICCJ pentru instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, fals și comunicare de informații false

Călin Georgescu, pus oficial sub acuzare de Parchetul ICCJ pentru instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, fals și comunicare de informații false

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anunțat miercuri punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Călin Georgescu, după ce acesta a fost ridicat din trafic și audiat în cadrul unei anchete ample. Georgescu este acuzat de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale și comunicarea de informații false.

Parchetul ICCJ: “Acuzațiile sunt grave și vizează siguranța statului”

Într-un comunicat oficial, Parchetul ICCJ a precizat că procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Călin Georgescu.

“Procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în cursul zilei de astăzi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană fizică”, a transmis Parchetul ICCJ.

Persoana vizată este Călin Georgescu, care fusese ridicat miercuri din trafic pe baza unui mandat de aducere și audiat la Parchet.

Lista acuzațiilor aduse lui Călin Georgescu

Conform Parchetului ICCJ, Călin Georgescu este pus sub acuzare pentru următoarele infracțiuni:

• Instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată (art. 47 C.p. rap. la art. 32 C.p. rap. la art. 397 alin. 2 C.p.).

• Comunicarea de informații false, o infracțiune gravă prevăzută de art. 404 Cod Penal.

• Fals în declarații în formă continuată, în special în ceea ce privește sursele de finanțare a campaniei electorale și declarațiile de avere (art. 326 alin. 1 C.p. cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p.).

• Inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea unui astfel de grup (art. 3 alin. 1 din O.U.G. 31/2002).

• Promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid și crime de război, precum și răspândirea unor idei fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe (art. 5 din O.U.G. 31/2002).

• Inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații (art. 6 alin. 1 din Legea 157/2018).

Aceste acuzații vin în contextul unor percheziții de amploare desfășurate în Sibiu, Mureș, Timiș, Ilfov și Cluj, în care anchetatorii au descoperit arme, echipament de luptă și 1,5 milioane de dolari ascunși într-un seif sub podea în locuința lui Horațiu Potra, un apropiat al lui Georgescu.

Călin Georgescu, suspectat de legături cu rețele extremiste și dezinformare

Anchetatorii suspectează că Georgescu ar fi promovat în spațiul public o agendă extremistă, folosindu-se de mesaje politice radicale și dezinformare, încercând totodată să ascundă sursele reale de finanțare ale campaniei sale electorale.

De asemenea, investigația urmărește posibile legături externe și sprijin financiar din partea unor entități străine. Descoperirile din locuința lui Horațiu Potra, inclusiv posibile conexiuni cu Rusia și organizația Wagner, amplifică suspiciunile privind o încercare de influențare a procesului electoral din România.

Ce urmează pentru Călin Georgescu?

Punerea în mișcare a acțiunii penale nu echivalează automat cu arestarea lui Călin Georgescu, însă procurorii pot solicita măsuri preventive, inclusiv reținerea, control judiciar sau arest preventiv, în funcție de evoluția anchetei.

Parchetul ICCJ a subliniat că investigația este în desfășurare și că noi probe ar putea fi prezentate în perioada următoare.

Reacții politice și sociale

Cazul lui Călin Georgescu a generat o puternică reacție din partea AUR, partidul lui George Simion, care a denunțat ancheta ca fiind “un abuz împotriva democrației”.

Liderul AUR a mers miercuri la Parchetul General, însoțit de mai mulți parlamentari ai partidului, susținând că ancheta este o încercare de a bloca participarea lui Georgescu la alegerile prezidențiale.

“Suntem aici pentru a ne asigura că nu există încălcări ale legii și că un om nevinovat nu este arestat pe nedrept” – a declarat Simion.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj oficial, afirmând că autoritățile judiciare trebuie să prezinte probe solide pentru a clarifica acuzațiile împotriva lui Georgescu.

“În contextul electoral al României, autoritățile judiciare au datoria de a prezenta opiniei publice probe extrem de solide în această anchetă” – a precizat Ciolacu.

Dosarul în care este implicat Călin Georgescu devine unul dintre cele mai complexe cazuri politice și juridice din ultimii ani, având implicații directe asupra alegerilor prezidențiale.

• Parchetul ICCJ a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Georgescu, acuzându-l de instigare, fals și promovarea ideologiilor extremiste.

• Descoperiri șocante în locuința lui Horațiu Potra, inclusiv arme și bani ascunși într-un seif, alimentează suspiciunile de finanțare ilegală.

• Reacțiile politice sunt intense, AUR susținând că ancheta este un “abuz împotriva democrației”, în timp ce premierul Ciolacu cere transparență totală.

Investigația este în desfășurare, iar următoarele zile ar putea aduce noi dezvăluiri despre conexiunile și implicațiile acestui dosar exploziv.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura