Călin Ile: România are cădere de 44% în turism, va ajunge la 75%, e insuportabil. Recomandăm amânarea vacanței, nu restituirea banilor

România are deja o cădere în turism de 44% și va ajunge la 70-75% , ceea ce e insuportabil, a declarat la Digi24 Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România. El a atras atenția asupra situației dificile în care se află sectorul turistic și hotelier și a cerut ajutorul Guvernului.

„Este imposibil să nu dăm oameni afară, nu avem cu ce susține afacerile”, a spus el.

Ile a afirmat că veniturile din cazări au scăzut la hotelurile din București cu aproape 44%, desi tariful mediu a scăzut cu 14%.

„Nu e cerere, gradul ocupare scade. Suntem cu baioneta la picior”, a afirmat președintele Federației Industriei Hoteliere din România.

El a invocat plata de către stat a datoriilor pe care le are față de companiile hoteliere, pentru serviciile organizate – conferințe, evenimente care nu au fost încă achitate.

Întrebat ce ar trebui să facă românii care au cumpărat vacanțe în această perioadă, Ile a răspuns că recomandarea este amânarea pentru o perioadă spre vară – toamnă, până când trece acest fenomen epidemiologic.

„Dacă se cer banii înapoi, se încurcă și mai mult lucrurile”, a spus Ile.

Patronatele din turism şi restaurante au transmis, miercuri, mai multe solicitări Guvernului pentru sprijinirea industriei:

  • scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru lunile martie, aprilie şi mai, cu posibilitatea prelungirii la 6 luni în cazul extinderii crizei;
  • amânarea plăţii TVA şi a taxelor locale aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări şi dobânzi, ca şi formă de creditare cu dobândă zero a industriei turismului;
  • plata imediată a datoriilor statului către operatorii de turism – plata contribuţiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator, plata TVA de recuperat, ca şi plăţile facturilor de prestări servicii pe care diverse instituţii ale statului le au de făcut către operatorii de turism;
  • asigurarea unui fond de urgenţă pentru finanţarea creditării operatorilor din turism prin susţinerea dobânzilor din bugetul statului.