Caniculă în România: temperaturi de până la 39 de grade în regiunile sudice

Getting your Trinity Audio player ready...

Meteorologii au emis o atenționare cod galben de caniculă pentru marți, 9 iulie, valul de căldură urmând să afecteze cea mai mare parte a țării. Temperaturile vor atinge valori extreme, ajungând până la 39 de grade Celsius în regiunile sudice.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valul de căldură se va extinde și se va intensifica în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, precum și local în Moldova și Maramureș și în sud-vestul Transilvaniei. În aceste zone, canicula va fi însoțită de un disconfort termic ridicat, cu temperaturi maxime cuprinse între 35 și 37 de grade, iar local, în regiunile sudice, acestea vor urca până la 38-39 de grade.

ANM avertizează că indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități pe arii extinse, ceea ce va accentua disconfortul termic. De asemenea, temperaturile minime pe timpul nopții nu vor coborî sub 20 de grade în multe locuri, caracterizând astfel o noapte tropicală.

Meteorologii precizează că valul de căldură va continua treptat să se extindă și să se intensifice în toată țara. În zilele următoare, este posibil ca mai multe regiuni să fie afectate de temperaturi ridicate și disconfort termic, astfel că populația este sfătuită să ia măsuri de precauție pentru a se proteja de efectele negative ale caniculei.

Autoritățile recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, consumul adecvat de lichide pentru a preveni deshidratarea, și evitarea efortului fizic intens în orele de vârf ale zilei. De asemenea, este important ca persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii, vârstnicii și cei cu afecțiuni cronice, să fie protejate și să primească îngrijirea necesară.

Pentru a face față temperaturilor extrem de ridicate, este esențial ca populația să urmeze sfaturile medicale și să rămână informată cu privire la evoluția condițiilor meteorologice.