CANNES 2017 Competiția oficială și alte secțiuni

Festivalul internațional de film de la Cannes se deschide miercuri cu 19 filme în competiția pentru Palme d'or, dar există zeci de alte pelicule care vor fi proiectate în cadrul festivalului în diferite selecții:

Selecția oficială

Sub acest nume este reunită întreaga diversitate a creației cinematografice mondiale, care este pusă în valoare prin intermediul a cinci secțiuni:

—În ''Competiția oficială'' sunt prezentate filme de autor. Câștigătorului îi va fi acordat Palme d'Or, în acest an de către un juriu prezidat de regizorul spaniol Pedro Almodovar.

—''Un Certain Regard'' (O altă privire) include filme originale și îndrăznețe ca mesaj și estetică. Aceasta recompensează adesea cineaști puțin cunoscuți.

—''În afara competiției'' propune filme-eveniment. Dintre acestea, "D'apres une histoire vraie"al lui Roman Polanski va fi foarte așteptat.

—''Sesiunile speciale'' și ''Sesiunile de la miezul nopții'' oferă a prezentare a operelor mai personale.

—''Cannes Classics'' pune în valoare filme de patrimoniu în copii restaurate.

Cea de-a 70-a ediție se deschide cu formate noi:

—''Oferta de 70 de ani'' va propune mai ales descoperirea serialelor a doi realizatori de film care au primit deja premiul, ''Twin Peaks'', de David Lynch, și ''Top of the Lake'', de Jane Campion.

—''Realitatea virtuală'' va permite vizionarea pentru prima dată a unui film în aceste condiții, în acest caz un film de 6-7 minute al regizorului mexican Alejandro G. Inárritu, ''Carne y arena''.

''Quinzaine des réalisateurs''

Creată de Societatea realizatorilor de film în 1969, această secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes este non-competitivă. Acesta își propune să descopere filmele autorilor tineri și să salute operele unor regizori recunoscuți.

Săptămâna criticii

Secțiune paralelă a festivalului menită să descopere tinerele talente în cinema, Semaine de la critique onorează prima și a doua operă a cineaștilor din întreaga lume. A fost creată de Sindicatul francez al Criticii de Cinema în 1962

Caméra Or

Creat în 1978, acest premiu anunțat în timpul palmaresului final recompensează cel mai bun film prezentat în Selecția oficială sau în cadrul Quinzaine des réalisateurs și al Săptămânii Criticii, care în 2017 reprezintă 11 filme. Actrița franceză Sandrine Kiberlain va prezida juriul care va decerna Caméra Or.

''Cannes court metrage''

Nouă filme, printre care o animație, vor concura pentru Palme d'Or 2017 pentru scurtmetraj. În acest an, comitetul de selecție a primit 4.843 filme de scurt metraj care provin din peste 100 de țări de producție. Alte filme de scurt metraj sunt prezentate în cadrul Quinzaine des réalisateurs și al Săptămânii Criticii.

Cinéfondation

Aceasta susține tinerele talente ale școlilor de cinema din întreaga lume. ''Atelierul'' său de la Cannes a primit în acest an 16 realizatori internaționali și producătorii acestora, ajutându-i să completeze finanțarea proiectului lor de film.

Juriul pentru scurtmetraje și al Cinefondation va fi prezidat anul acesta de regizorul român Cristian Mungiu, după ce a mai făcut parte din juriul prezidat de Steven Spielberg în 2013.