Cannes 2018. Regizorul Cristian Mungiu va patrona ediţia din acest an a programului Fabrique Cinéma

Cineastul Cristian Mungiu va patrona cea de-a zecea ediţie a programului Fabrique Cinéma, organizat de Institutul francez, prin intermediul căruia tinerilor regizori li se permite să fie invitaţi şi acompaniaţi de producători la Festivalul de film de la Cannes, scrie AFP.

Programul vizează „susţinerea emergenţiei creaţiei tinere din ţările din sud spre piaţa internaţională”. Din 2009, 167 de regizori şi producători, proveniţi din 61 de ţări, au beneficiat de acest program. Anul trecut, Fabrique Cinema a fost patronat de regizorul filipinez Brillante Mendoza.

În prezentarea ediţiei din acest an, criticul şi istoricul de cinema Jean-Michel Frodon, îl numeşte pe Mungiu, „unul dintre cei mai mari regizori de film de astăzi, din lume”.

Cristian Mungiu a debutat ca regizor de lungmetraj în 2002, cu filmul „Occident“. A continuat, în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, care a câştigat Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes – „Palme d’Or“- şi a fost nominalizat la „Globurile de Aur“. Filmul „După dealuri“ (2012) i-a adus lui Mungiu premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes, iar Cosmina Stratan şi Cristina Flutur au împărţit premiul pentru cea mai bună actriţă.