Care este cauza poluării record din București. Ministrul Mediului dă vina pe curățenia de primăvară, dar are și „suspiciuni de activități industriale”

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat luni că poluarea record de azi noapte din București se datorează unui incendiu de vegetație pe o suprafață de 5.000 de metri la Crevedia, unui incendiu la Gara de nord, dar și faptului că oamenii au ars cauciucuri, în gospodăriile din jurul Capitalei.

„E primăvară, lumea face curățenie prin curte și dau foc la tot ce găsesc”, a comentat el.

De asemenea, a spus, Alexe, „avem suspiciuni de activități industriale în județul Ilfov și București, mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantități ridicate de poluanți”.

El a anunțat că în Ilfov sunt 46 de firme autorizate, iar în București 69, care au în specificul de activitate arderea, toate acestea urmând a fi controlate în această săptămână.

„Aseară, la toate stațiile pe care le deține Ministerul Mediului au fost înregistrate depășiri: la Lacul Morii, de opt ori”, a spus Alexe.

Rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață. Pentru poluarea cu PM2,5, un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe, s-au înregistrat depășiri cu 900-1000% peste limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM10, particule mai mari de praf, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Și platforma aerlive.ro a înregistrat depășiri spectaculoase.