CCR: interzicerea cumulului pensiei cu salariul este neconstituțională

Getting your Trinity Audio player ready...

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, cu unanimitate de voturi, că legea care interzice cumulul pensiei cu salariul este neconstituțională. Decizia vine în urma sesizării făcute de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Președintele CCR, Marian Enache, a explicat că „interdicția cumului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituție”.

ÎCCJ a sesizat Curtea Constituțională pe 29 iunie, în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu și cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au fost adoptate de Parlament pe 28 iunie și se aflau în faza de control al constituționalității, înainte de a fi trimise președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

În luna august, Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea ÎCCJ în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Președintele CCR, Marian Enache, a menționat atunci că actul normativ va fi returnat Parlamentului pentru a fi pus în acord cu decizia Curții.

În lumina acestor informații, se așteaptă ca Parlamentul să revizuiască legea în conformitate cu decizia Curții Constituționale și să propună o nouă formă care să respecte drepturile fundamentale ale cetățenilor.