Ce se întâmplă cu înscrierile și probele pentru liceele vocaționale?

Pandemia de COVID-19 a dat peste cap înscrierile la liceele vocaționale, care ar fi trebuit să se desfășoare în această perioadă. Până în acest moment, elevii de clasa a VIII-a care vor să se înscrie la un liceu vocațional nu știu cum se vor desfășura probele pentru admitere. Aceste testări, în mod normal, ar fi trebuit să se dea la mijlocul lunii, înainte de Evaluarea națională.

Pentru învățământul vocațional, profesional și profesional dual, precum și cele din învățământul postliceal vor fi realizate aceste examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare al competențelor”, a declarat Ministrul Educației, Monica Anisie, la Digi24.

Directorii liceelor vocaționale spun însă că aceste examene nu pot fi susținute de la distanță.

Dacă la proba instrumentală să spunem că ar merge o înregistrare, că ne dăm seama de copil, la proba teoretică e puțin cam dificil, elevul scrie după dictarea muzicală a profesorului de la pian fragmentele respective și trebuie să le scrie atunci”, arată Cristina Sebastian, director la Colegiul George Enescu.

Este mai puțin probabil să adoptăm această soluție pentru că e vorba de probe de aptitudini care trebuie date în timp real, adică trebuie supravegheate și trebuie notate imediat”, spune și Anton Petre, director la Liceul „Nicolae Tonitza”.

Amânarea acestor examene de aptitudini nu este o soluție.

Numai anul trecut peste 50.000 de elevi s-au înscris la o şcoală vocațională, cu profil sportiv, de arte sau pedagogic. Numărul locurilor disponibile la aceste licee era mai puțin de jumătate, mai exact 20.000.