Cea mai mare universitate din țară anunță admitere online

Cea mai mare universitate din România – Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca anunță că admiterea şi examenele de finalizare a studiilor de licență și master vor fi organizate online. Candidații se vor putea înscrie tot online, iar documentele originale vor fi prezentate la începerea anului universitar.

 
„Am încercat să venim în întâmpinarea nevoilor candidaților și ale studenților noștri în această perioadă cu totul specială pe care o traversăm și să stabilim niște proceduri alternative care să îi ajute să își continue traseul educațional și profesional, fără a le afecta planurile de viață. În momentul în care situația va reveni la normal, vom analiza dacă se impune o regândire esențială a procesului de admitere sau a celui de finalizare a studiilor, incluzând poate chiar unele experiențe pozitive cu aceste noi practici”, a afirmat rectorul UBB, Daniel David, potrivit unui comunicat al universității.
 
Prorectorul responsabil cu componenta educațională, conf. univ. dr. Anna Soós, a adăugat că „ruta alternativă a fost elaborată după consultarea mai largă a comunității și a reprezentanților studenților, în cadrul autonomiei universitare, pornind de la reglementările naționale în domeniu”.
 
Cum se vor desfășura examenele:
  • Admiterea la nivel licență se va desfășura după un calendar nou, în funcție de perioada în care se vor finaliza activităţile anului terminal din învăţământul preuniversitar și susținerea examenului de Bacalaureat, în timp ce sesiunile de admitere la master și la doctorat se vor desfășura conform calendarului inițial.
  • Înscrierea candidaților va avea loc exclusiv online, aceștia fiind responsabili de transmiterea corectă a tuturor documentelor și de autenticitatea acestora. Modul de examinare va fi stabilit și comunicat de către fiecare facultate sau școală doctorală, iar confirmarea locului se va face prin semnarea și transmiterea electronică a contractului de studii de către candidat, urmând ca documentele originale să fie prezentate la începerea anului universitar.
  • În cazul în care documentele solicitate nu sunt transmise sau încărcate pe platformă, respectiv prezentate în format fizic la termenele solicitate, candidatul își va pierde locul dobândit prin concurs.În ceea ce privește examenele de finalizare a studiilor de licență și master, acestea vor fi organizate în perioada stabilită la începutul anului universitar, probele de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate și de prezentare și susținere a lucrării de licență/disertație urmând să se desfășoare online, în timp real, în fața comisiei de examen, prin intermediul unei platforme care să permită dialogul și înregistrarea de conținut audio-video.
Informațiile pot fi consultate pe site-ul Universității Babeș-Bolyai (www.ubbcluj.ro), pe site-ul dedicat admiterii (https://admitere.ubbcluj.ro/ro/) și pe site-urile facultăților.