Cel mai complex exerciţiu NATO de tip CPX/CAX se desfăşoară în Poligonul Cincu

Getting your Trinity Audio player ready...

CINCU, 4 octombrie – În Poligonul Cincu a început cel mai complex exerciţiu NATO de tip Computer-Assisted/Command Post Exercise (CAX/CPX). La acest exerciţiu participă peste 400 de militari provenind din 17 naţiuni aliate, precum şi peste 20 de subunităţi din structura de comandă şi de forţe a NATO.

Ceremonia oficială de deschidere a exerciţiului, denumit STEADFAST JUPITER 2023 (STJU23), a avut loc marţi, 10 octombrie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „GETICA” din Cincu, judeţul Braşov, conform informaţiilor furnizate de Ministerul Apărării. Scopul principal al acestui exerciţiu este testarea capabilităţii de comandă şi control într-un scenariu complex care implică toate domeniile operaţionale la nivel întrunit.

STJU23 reprezintă etapa finală de certificare a Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est (HQ MNC-SE) ca structură de luptă de nivel corp de armată. Această structură este pregătită să asigure comanda şi controlul operaţiilor terestre ale NATO la nivel regional, indiferent de situaţie, fie în timp de criză sau conflict.

Exerciţiul este organizat de Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) şi se distinge prin complexitatea sa, atât din punct de vedere al numărului de participanţi, cât şi al scenariului. În cadrul acestui exerciţiu, militari din 17 naţiuni aliate şi peste 20 de subunităţi din structura de comandă şi de forţe a NATO se concentrează pe o abordare de tip 360 grade a securităţii şi apărării colective a Alianţei Nord-Atlantice.

Ministerul Apărării a subliniat că instruirea întrunită are ca obiectiv principal sporirea coeziunii şi interoperabilităţii dintre forţele armate implicate. Aceasta reprezintă o oportunitate excelentă pentru a testa capacitatea de răspuns, comandă şi control, precum şi postura de apărare într-un mediu geopolitic caracterizat de multiple ameninţări.

Corpul Multinaţional de Sud-Est (MNC-SE) are rolul de a asigura comanda şi controlul operaţiilor terestre ale NATO la nivel de corp de armată, în orice context, fie în timp de criză sau război. Acesta a fost înfiinţat pentru a întări postura de descurajare şi apărare a Alianţei Nord-Atlantice în România şi Bulgaria. Iniţiativa de înfiinţare a acestei structuri a fost anunţată de Preşedintele României la Summit-ul NATO de la Bruxelles din iulie 2018.

Exerciţiul STJU23 reprezintă un pas important în consolidarea capacităţilor defensive ale NATO şi în asigurarea securităţii în regiunea noastră.