Cel mai mare miting pro-UE din Moldova

miting chisinau

Mitingul pro-european de la Chișinău a adunat un număr record de oameni, peste 75 mii, după confirmările poliției.

„Le mulțumesc tuturor cetățenilor din țară și din diasporă, care au spus azi, într-o singură voce, că locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Peste 80 de mii de oameni au cerut în Piața Marii Adunări Naționale aderarea Republicii Moldova la UE”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

maia sandu

În mesajul rostit de pe scena din PMAN, șefa statului și-a exprimat speranța că Moldova va fi în Uniunea Europeană și a subliniat faptul că cu toții avem misiunea comună să facem Moldova mai bogată și mai modernă.

Oamenii prezenți în PMAN au votat o Rezoluție, care are scopul de a înscrie țara pe calea europeană și să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

Oamenii prezenți în PMAN și-au dat votul pentru adoptarea Rezoluției care are scopul de a înscrie țara pe calea europeană și să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

„Noi, cetățenii Republicii Moldova, ne-am adunat la 21 mai 2023 în Piața Marii Adunări Naționale, într-un moment hotărâtor pentru soarta țării, pentru a afirma aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, la dezvoltarea căreia dorim să ne aducem contribuția, în virtutea faptului că suntem europeni, istoric, geografic, cultural și ca set de valori.

Dreptul incontestabil de a garanta un viitor european, democratic, liber și prosper pentru Republica Moldova îi aparține poporului Republicii Moldova. Aderarea la Uniunea Europeană este calea unică ce poate aduce pentru țara noastră stabilitate în fața provocărilor și unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova care va permite generațiilor următoare să-și realizeze potențialul, să acumuleze bunăstare, să modernizeze țara și să ducă o viață împlinită. În acest sens, adoptăm următoarea:

Cerem clasei politice a Republicii Moldova, tuturor partidelor și oamenilor politici de acum și tuturor celor care vor decide soarta țării în viitor:

1. Să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a moldovenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova.

2. Să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și să întărească instituțiile de stat pentru a realiza dezideratul aderării la Uniunea Europeană.

3. Să pregătească funcționarii publici, primarii, mediul academic, oamenii de afaceri pentru procesul de aderare la UE cu obiectivul de a crește capacitatea de absorbție a fondurilor europene și de a utiliza pe deplin beneficiile procesului de aderare în vederea modernizării țării.

4. Să extindă contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică definitivă a conflictului transnistrean și să folosească procesul de aderare la UE drept catalizator pentru creșterea bunăstării și nivelului de trai al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată.

5. Să asigure o transpunere rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special, din România.

6. Să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicații – pentru a exclude orice tip de șantaj și a asigura independența Republicii Moldova de a se dezvolta liber și fără constrângeri.

7. Să condamne cu fermitate războiul ilegal și inuman început de Rusia în Ucraina, care subminează stabilitatea și afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, și să ia o poziție clară împotriva persoanelor care au declanșat războiul, a celor declarate criminali de război de instituțiile internaționale și a celor care susțin războiul și participă la destabilizarea situației din regiune și din țara noastră.

Având în vedere dezideratul cetățenilor Republicii Moldova de a transforma țara pe calea europeană, facem apel la instituțiile Uniunii Europene să continue sprijinul acordat țării noastre și să accepte Republica Moldova în familia europeană după îndeplinirea condițiilor de aderare”, se arată în textul Rezoluției.