Centrala nucleară de la Zaporijjia a fost lovită într-un bombardament rusesc

Un bombardament rusesc a lovit vineri centrala nucleară Zaporijjia, cea mai mare din Europa, situată în centrul Ucrainei, declanșând un incendiu și ajungând la una dintre unitățile acesteia, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al acestei centrale, potrivit AFP, Kyiv Independent și CNN.

„În urma unui bombardament al forțelor ruse asupra centralei nucleare Zaporizhia, a izbucnit un incendiu”, a declarat purtătorul de cuvânt Andrei Touz într-un videoclip postat pe contul Telegram al centralei. „Pompierii nu pot ajunge la locul incendiului ca să-l stingă deoarece tirurile ruse cad foarte aproape. Prima unitate electrică a centralei a fost deja lovită. Opreşte-te!”, a continuat acesta într-un alt videoclip.

Preşedintele american Joe Biden s-a alăturat omologului ucrainean Volodimir Zelenski pentru a cere Rusiei să înceteze activităţile militare în zona centralei de la Zaporijie şi să permită accesul pompierilor şi echipelor de intervenţie, într-un scurt comunicat de presă dat publicităţii de Casa Albă după discuţia telefonică cu liderul de la Kiev, transmite AFP preluat de Agerpres.

Autorităţile ucrainene nu au semnalat modificări ale nivelului de radiaţii în urma incendiului izbucnit la Centrala nucleară Zaporojie, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).